Marstrandsfånge no 90 Kleist av och med Stefan Andersson återkommer sommaren 2020. Biljettsläpp 25/2 2020

Marstrandsfånge No. 90 Kleist är ett skådespel och en musikalisk resa som utspelar sig på Carlstens Fästning i gångna tider av och med artisten Stefan Andersson.

Vi är stolta att tillsammans för 12:e året i rad kunna presentera denna föreställningen med mat, dryck, skådespel & musik.

Länk till Stefan Anderssons hemsida

Om föreställningen
Föreställningen är baserad på CD-skivan ”Marstrandsfånge No 90 Kleist” och handlar om fångarna och soldaterna på Carlstens fästning på Marstrand under 1600 – 1800-talet. Att bli dömd till Marstrandsarbete var det tyngsta straffet som utdelades i Sverige – kom man dit som fånge kom man knappast därifrån med livet i behåll. Personliga fångöden skildras i musik och skådespel liksom slaget om Carlsten då danskarna kom på besök 1719. Under föreställningen kommer du att få stifta bekantskap med karaktärer som kommendant Danchwardt, marstrandsfånge no 90 Kleist, bödeln Beckius med flera.. Middagen och föreställningen ges i riddarsalen på Carlstens fästning.

Platsen
Carlstens fästning började byggas den 1658 av Karl X för att försvara den svenska flottan som låg i den ständigt isfria hamnen. Ja, det var väl inte Karl X som bar den tunga stenen utan fångarna som sedan låstes in innanför de tjocka murarna. Själva Marstrand grundades redan på 1200-talet av kung Hakon IV och har varit en militärt strategisk viktig plats genom historien. Den har också haft stor betydelse för handel och fiske – inte minst under sillperioderna. Nämnas kan också att Marstrand varit ”frihamn” med bland annat religionsfrihet och där brottslingar paradoxalt nog kunde få en fristad. Carlstens fästning upphörde som fängelse 1854 men hade en viss militär betydelse ytterligare några år.

Länk till Stefan Anderssons hemsida

Kvällen meny:

Alkoholfri välkomstdrink vid Kungsporten.

Huvudrätt:

Marinerad kycklingfilé med rostad potatis. Serveras med en krämig bbqsås på champinjoner & soltorkade tomater. Smör, bröd. Grönsallad med krutonger & cocktailtomater.

Dessert:

Hemlagad choklad brownie med vispad grädde & chokladsås.

Kaffe.

Aktuella datum:
Återkommer 2020

Biljettslätt 25/2 2020

Marstrandsfånge 90 Kleist 2020

Välkommen till Carlstens fästning

Thomas & Nina Berndtsson med personal